Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren.
Meer informatie

Custom Choice checklist


Handleiding textiel

Houd bij aanschaf van kleding en overige textielproducten rekening met verschillende, toch gebruikelijke toleranties en kwaliteitsaspecten.

Wat zijn de wensen van de klant?
Voor een goede aanbieding en levering van de juiste kwaliteit is de belangrijkste vraag te inventariseren wat de wensen van de klant zijn en aan welke eisen de kleding moet voldoen. Werkkleding zal normaal gesproken aan andere eisen moeten voldoen dan kleding voor promotioneel gebruik.

Materiaal:
Omdat textiel doorgaans natuurlijke grondstoffen als basis heeft, is een constant product vrijwel niet mogelijk. Alle zeer geavanceerde fabricage technieken ten spijt blijven er altijd verschillen bestaan tussen het ene deel stof en het andere deel stof. Indien deze uit een zelfde partij komen zijn de verschillen doorgaans minimaal. Vaak zijn de verschillen bij materialen uit verschillende partijen beter waarneembaar.
Bij geweven stoffen kan er met kleinere toleranties rekening gehouden worden dan bij gebreide stoffen. Gebreide stoffen hebben meer rek en men moet daarom bij deze stoffen rekening houden met een tolerantie van ca. 2 cm op de breedte en de lengte.

Vervuiling en wassen:
Hoe vuiler het weefsel , hoe intensiever er moet worden gewassen. Dit gaat altijd ten koste van het weefsel. Hoe zwaarder het wasproces, hoe groter de aanslag op het weefsel. Wil je deze langer laten meegaan, dan kan dat door het weefsel niet te vuil te laten worden , waarbij een licht wasproces dan veelal voldoende is en de levensduur van het weefsel verlengd wordt.

Krimp:
Een wijdverbreid misverstand is, dat er weefsels zijn die niet krimpen. Alle weefsels krimpen! Wel is de mate waarin zij krimpen afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de weefselfabricage. Er zijn verschillende vormen van krimpen. Initiële krimp ontstaat bij de eerste keer wassen. Tijdens de productie bouwt zich spanning op in het doek. Bij het wassen komt deze spanning vrij, wat krimp veroorzaakt. Progressieve krimp is krimp, die na enkele was- of droogbehandelingen optreedt. Krimp kan niet voor 100% worden tegengegaan, maar wel worden beperkt.

Kleur:
Ook voor kleuren geldt dat het gebruik van natuurlijke grondstoffen van invloed is op de constante kwaliteit. Ondanks computergestuurde kleurherkenning en menging volgens exact gelijk formules zal bij verving in verschillende kleurbaden de kleur kunnen verschillen. Deze verschillen zijn met name waarneembaar indien de verschillende stukken textiel tegen elkaar worden gehouden.

Kleuren en het inverven van textiel:
Wat komt er zoal kijken bij het inverven van textiel?
Kleuren worden op verschillende manieren opgebouwd, in verf volgens een bepaald recept, in een printer met toner of inkt (CMYK) op een beeldscherm met pixels. Drukken met dezelfde verf op textiel of papier of hout of metaal of glas zal op iedere ondergrond een andere resultaat geven maar zelfs op dezelfde ondergrond kan het resultaat verschillen afhankelijk van absorptie, samenstelling, temperaturen en luchtvochtigheid. Voor kleuren zijn er vele kleurreferenties mogelijk, RAL kleuren voor schilders, Pantone PMS kleuren voor drukkers etc.

Dezelfde afbeelding zichtbaar op een beeldscherm of geprint op papier kan op vele verschillende manieren worden weergegeven, de ene keer blauwer of geler of zwarter of roder etc. Om een kleur goed te kunnen vergelijken met een kleurreferentie moet de apparatuur geijkt of zo goed mogelijk conform referentie afgesteld zijn! Beeldschermen, printers etc. kunnen door gecertificeerde bedrijven geijkt worden zodat ze de kleuren zo goed mogelijk weergeven, de printers en beeldschermen in onze ontwerpstudio bijvoorbeeld worden maandelijks geijkt. Voor Pantone kleurreferenties zijn er in de handel speciaal geproduceerde Pantone kleurenwaaiers te koop, een set officiële Pantone waaiers kan al snel € 800 - € 2000,- kosten.
Pantone kleuren vergelijken met een normaal beeldscherm of een printje uit een normale printer is dan hetzelfde als appels met peren vergelijken.  

Voor het inverven van stoffen wordt normaal gesproken met Pantone TCX kleurreferenties gewerkt, helaas beschikken de meest bedrijven niet over Pantone TCX maar alleen over PMS kleurreferenties. Pantone PMS kleurreferenties zijn drukkleuren, deze zijn niet te vergelijken met TCX kleuren, m.n. De Pantone PMS C(oated) versie is natuurlijk helemaal niet te vergelijken omdat stof niet van dezelfde glans-coating voorzien kan worden, we proberen daarom de PMS referentie zo goed mogelijk te benaderen.

In het laboratorium van de fabriek wordt de kleurstaal, middels een fotospectrummeter en visueel, met de kleurreferentie vergeleken voordat deze naar de klant verstuurd wordt. Aangezien een stofkleur en Pantone PMS drukkleur moeilijk te vergelijken is zal er meestal een bepaald percentage verschil in zitten, daarom sturen we vaak meerdere kleurstalen.

Kleurechtheid:
Kleurechtheid betekent: de mate waarin de kleur behouden blijft onder allerlei omstandigheden zoals licht, transpiratie, wrijven, chloren en wassen.

De energie van zonlicht is dusdanig sterk dat alles wat eraan blootgesteld wordt, verandert, veroudert, of oxideert. Kijk maar eens buiten op de gevel van een huis, als je naar de regenpijpen gaat kijken die deels van de dag in de zon staan. Dan zie je dat de kleur op de zonzijde anders is dan aan de schaduwzijde. Dat komt omdat de pvc verandert door het licht. De structuur verandert, de elasticiteit vermindert, het oxideert wellicht veel meer en sneller. Dus door de natuurkundige en chemische veranderingen verandert ook de kleur mee. Vroeger legde men de gewassen witte kleding en stoffen in de zon op het gras om te drogen maar ook om te bleken.

Om zoveel mogelijk te voorkomen dat kleding verkleurt bij warm en zonnig weer dient men dit na een dag dragen direct in de was te gooien. In zweet zitten namelijk zuren en zouten die tijdens het dragen in de kleding terecht komen. Als de zuren en zouten vervolgens de volgende dag in de zon komen dan gaan ze een chemische reactie aan met de kleurstoffen in de kleding, waardoor de kleding verkleurt. Het kan zijn dat aan de buitenzijde lijkt of de kleding helemaal verbleekt is maar dat  aan de binnenzijde niks te is. Sommige kleuren zoals grijs en donkergroen kunnen, vanwege de ingrediënten van de verfstof, sneller verkleuren dan andere kleuren.

Kortom uw kleding blijft langer mooi, als u het direct na het dragen in de was doet.

Maten:
Confectie blijft mensenwerk. Het confectioneren van textiel gaat over verschillende productlijnen met  verschillende mensen. Ondanks een exacte opgaaf en nauwe controle zullen verschillen altijd blijven bestaan. De verschillende fabrikanten werken tot op heden nog steeds met vaak verschillende maatdefinities. De maat medium van het ene merk kan dus verschillen van een ander merk, het kan ruimer of kleiner vallen.

Meer- minderlevering bij Custom Choice orders:
Alle Custom Choice orders die wij leveren worden niet uit voorraad geleverd maar speciaal op maat voor de klant geproduceerd.
Zoals bij ieder ander productieproces, of het nu een potlood, brood of textiel is, zal er sprake zijn van productie-uitval. De uitval kan door verschillende redenen veroorzaakt worden, bijv. afkeur van garen, foutjes in breisel, niet goed ingeverfd, snijverliezen, misdrukken, tolerantie verschillen etc, etc.
Een productieorder start daarom met de hoeveelheid grondstof die nodig is voor de gevraagde aantallen én de gemiddelde hoeveelheid te verwachten uitval (om de uitval tijdens productie te compenseren).
Afhankelijk van de hoeveelheid daadwerkelijk uitval wordt er dus meer- of minder geleverd dan datgene wat er besteld is. De meer-minderleving bij orders met kleine aantallen is normaal gesproken 10% , bij grote aantallen zal dit ca.5% zijn.
Natuurlijk leveren wij liever meer dan minder maar zodra stoffen/goederen niet voldoen aan onze kwaliteitseisen dan zullen ze toch door ons worden afgekeurd.

Print:
Het zeefdrukken op textiel is een specialiteit. De verschillende structuren en kleuren ondergrond kunnen minimaal doorwerken op de uitstraling van de print.
Een zelfde bedrukking op tricot, piqué of nylon gedrukt zal vaak een ander resultaat geven.

Borduring:
Een borduring geeft je product een luxe en exclusieve uitstraling. Bij het borduren van je product dien je  echter rekening te houden met de beperkingen van de productietechniek. De minimale dikte van het garen en de gebruikte naalden beperken de fijnheid van details. Net als bij bedrukken bepaald de ondergrond het eindresultaat van je borduring, een vlakke ondergrond geeft een mooier eindresultaat dan een grovere ondergrond. Om te kunnen borduren moet het artikel ingespannen kunnen worden, niet iedere locatie is even makkelijk in te spannen of te bereiken. Ook de dikte van de stof of fourniteuren en accessoires kunnen tot problemen leiden. Hou er dus rekening mee dat de plaats van je logo niet tot op de millimeter exact te bepalen is. Voor meer informatie en advies kun je contact opnemen met één van onze dealers of adviseurs.


Meer informatie

Custom Choice algemeen
Klik op bovenstaande afbeelding om terug te gaan naar de overizchtspagina van Custom Choice.
Werkwijze
Lees hier meer over onze werkwijze, hoe een design en offerte tot stand komt. Maar vooral wat je van ons kunt verwachten.
Levertijden
Klik hier voor een indicatie van levertijden voor Custom Choice artikelen.
Kleur, huistijl en bewerkingen
Custom Choice artikelen kunnen geheel naar eigen wens worden gecreëerd. Eigen kleuren, ingeweven logo’s of aangepaste materialen. Lees er hier alles over.
Aan het laden
Aan het laden