Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren.
Meer informatie

Eindhovens bedrijf plant nieuwe boom voor elke gespaarde houten fiets

woensdag 22 januari 2020
Eindhoven - Het Eindhovense kledingbedrijf Santino zet al langer in op duurzaamheid. Nu zelfs met een 100 procent ecologische fiets en de aanplant van nieuwe bomen; in Eindhoven en in Griekenland.

Yolanda Neijts 20-01-20, 15:00 Bron: ED

Duurzaamheid sijpelt steeds dieper in onze samenleving en steeds meer mensen erkennen de noodzaak om daar een steentje aan bij te dragen. Zo ook bedrijfskledingbedrijf Santino dat die trend en de markt nauwgezet volgt. ,,Je kunt er gewoon niet meer omheen", zegt commercieel manager Mike den Hartog. ,,En hoewel we er niet in doorslaan, is aandacht voor het milieu wel echt ingebed in onze bedrijfsvoering. Door te werken met milieuvriendelijke materialen als ecologisch katoen en bamboe, het recyclen van PET-flessen, het hergebruiken van snijresten en binnenkort ook van ingezameld textiel."

Den Hartog kwam de ecologische fiets van het Griekse Eko-Mat bij toeval tegen op de boulevard in het Belgische Knokke. Hij was meteen verkocht, wist weliswaar nog niet wát, maar wel dát hij er iets mee ging doen. Zo ontstond het idee voor de houtenfietsenactie.
De houten fiets is het resultaat van een fietstocht van Amsterdam naar Athene die de oprichter van Eko-Mat in 2011 met zijn zoon maakte. Midden in de Alpen brak zijn fiets en daar bedacht hij om een nieuwe, stevige fiets van duurzame materialen te bouwen.

Compleet bos creëren

Voor deze fiets, een opvouwbaar model of een 'gewone' fiets, kunnen klanten van Santino tot eind februari sparen. Een actie die volgens Den Hartog geweldig aanslaat. ,,Vanwege de hippe fiets, maar ook door de bomenactie die we er aan gekoppeld hebben." Hij legt uit: ,,Een volwassen essenboom kan voldoende hout leveren voor de bouw van vijftig fietsen. Elke keer dat we een fiets weggeven, plant Eko-Mat een boom in Griekenland. Het bedrijf hoopt uiteindelijk zo een compleet bos te creëren. Maar ook hier in Eindhoven gaan we een soort boomplantdag houden met voor elke fiets een boom. We verwachten er in elk geval zo'n dertig te kunnen planten. Waar precies weten we nog niet, mogelijk gaan we erover in overleg met de gemeente."
Aan het laden
Aan het laden